Madison Place
Portland, Oregon
Madison Place
Madison Place
Madison Place
Madison Place
Madison Place
Portland, Oregon

Located in the South Park Blocks Urban Renewal District in downtown Portland, Madison Place occupies 6,500 sq. feet near a vibrant pedestrian plaza, MAX light rail, Portland Streetcar and TriMet bus lines. The project is the final piece of the three-block redevelopment referred to as Museum Place.

Using a palette of primary colors, the design is a bold and refreshing approach. Blue metal panels wrap most of the building, and the steel structural beams exposed at the base and cap of the building are painted bright yellow. Glass roll-up doors on the south façade open the retail space onto the pedestrian plaza. The building features extensive glazing, operable windows, high ceilings and many sustainable design elements: bioswale planters to capture and filter rainwater from the roof; high efficiency mechanical systems; dual-flush toilets; low-VOC products; and use of recycled and recyclable materials.

Although designed to LEED standards, Madison Place did not apply for certification. Completed in November 2006, Madison Place includes four floors and 33,000 sq. feet of class-A office condominiums set above approximately 3,500 sq. feet of ground floor retail.

AWARDS

GBD Architects Incorporated 1120 NW Couch St., Suite 300 Portland, OR 97209 Tel. (503) 224-9656 gbd@gbdarchitects.com